Dakevangelist sleept gemeente voor rechter

Evangelist Joop van Ooijen stapt naar de rechter. In een kort geding eist hij dat de gemeente Giessenlanden stopt met het innen van dwangsommen. Zijn advocaat Romana le Roy zei vrijdag dat de zaak donderdag dient voor de rechtbank in Dordrecht.

Op het dak Van Ooijens boerderij langs de A15 stond lange tijd in witte letters de tekst Jezus redt. Onder druk van een dwangsom schilderde de 'dakevangelist’ de letters over in de kleuren rood en oranje. Van Ooijen dacht daarmee aan een uitspraak van de Raad van State te hebben voldaan. Het rechtsorgaan besloot half juli dat de gemeente Van Ooijen terecht een dwangsom oplegde. De letters waren te groot en te contrasterend, aldus Giessenlanden.

Ook na de verfbeurt bleef de tekst een doorn in het oog van de wethouder Jan de Groot (VVD) en hij kondigde aan door te gaan met het innen van de dwangsom. Maar volgens Le Roy kan de gemeente daarin niet volharden, omdat door de schilderbeurt een nieuwe situatie is ontstaan. De gemeente vindt niet dat de situatie is veranderd en wil daarom dat Van Ooijen het dak in oude staat herstelt.

Dakevangelist sleept gemeente voor rechter
Dakevangelist sleept gemeente voor rechter (Foto: ANP)