Kandidaat-ministers hebben er zin in

De kandidaat-ministers die vrijdag langs zijn geweest bij formateur Mark Rutte (VVD) lieten allen weten uit te kijken naar hun nieuwe job. "Ik heb er zin in om er wat moois van te maken", zei Henk Kamp (VVD) na afloop van zijn bezoek.

Als nieuwe minister van Sociale Zaken streeft hij naar 'goede relaties' met de sociale partners. Hoewel Kamp eerder minister van Defensie was, is zijn nieuwe portefeuille geen onbekend terrein. Als Kamerlid was hij jarenlang woordvoerder sociale zaken.

Als parlementariër werkte Kamp jaren 'intensief' samen met Geert Wilders, voordat die uit de VVD stapte. Hij verwacht dan ook een goede samenwerking met de PVV, die het kabinet als gedogende partij aan de benodigde meerderheid in de Tweede Kamer moet helpen. "Ik koester de samenwerking met de PVV."

Kamp moet nog wel even wennen aan de Nederlandse omstandigheden. Als speciaal commissaris namens de regering moest hij tot voor kort de staatkundige hervormingen op de Antillen in goede banen leiden. Hij werkte daarvoor vanuit Bonaire. "Het was de afgelopen twee jaar 30-plus. Dit is even afkicken."

Rutte ontving eerder op de dag CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. De huidige minister van Buitenlandse Zaken wordt onder Rutte vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Verhagen sprak van een 'heel mooie uitdaging'. "Ik ben er buitengewoon blij mee." Hij ziet het als een uitdaging om na de crisis de 'werkgelegenheid voor de toekomst' veilig te stellen.

Rutte ontvangt verder nog Piet Hein Donner (CDA), hij verruilt het ministerie van Sociale Zaken voor dat van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en oud-informateur Ivo Opstelten, die de scepter gaat zwaaien over het nieuwe ministerie van Veiligheid.

Als laatste is het vrijdag de beurt aan Melanie Schultz van Haegen (VVD). Zij wordt de nieuwe baas van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat een samenvoeging is van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Ruimtelijke Ordening.

De toekomstig premier voert nog tot en met dinsdag gesprekken met kandidaat-ministers. Over de overige 'poppetjes' wordt druk gespeculeerd. Zo melden verschillende politiek verslaggevers vrijdag dat CDA-senator Hans Hillen zijn intrek neemt in het ministerie van Defensie.