School laat 6-jarig negertje KKK-muts maken

Een Amerikaanse handvaardigheidleraar op een basisschool ligt ernstig onder vuur om zijn nieuwste schoolopdracht. Hij heeft de leerlingen van de eerste klas, vergelijkbaar met groep 3, puntmutsen van de Ku Klux Klan (KKK) laten maken. Twee ouders zijn hier zo boos om geworden, dat ze hun zoon naar een andere school in een andere plaats sturen.

De zesjarige Dallas Smith kwam maandag terug van de Winfield-Scott in Fort Scott, in de staat Kansas, met een witte puntmuts op zijn hoofd. Het jongetje met een Afro-Amerikaans uiterlijk had het hoofddeksel gemaakt tijdens handenarbeid, zo vertelde hij. "Het lijkt sprekend op een Ku Klux Klan-muts", vindt Dallas' vader Barry. "Dat is een verschrikkelijk iets om een jochie van zes mee te laten lopen."

Het masker van de racistische groepering maakte deel uit van een kunstproject van leraar Russ Gordon, al weerlegt hij de bewering dat het een KKK-masker zou zijn. "Dat was nooit, ik herhaal nooit, de bedoeling van het project", beweert de handenarbeidleraar. Kunst is belangrijk voor Gordon, hij gebruikt het om kinderen de principes van vorm, symmetrie en textuur bij te brengen. Zo ook de opdracht van afgelopen maandag.

De leraar liet de kinderen hun eigen maskers ontwerpen van papier. Gordon liet de koters een poster zien met hierop maskers van over de hele wereld om hen te inspireren. De afgelopen dertig jaar dat hij deze opdracht gaf had er geen haan naar gekraaid.

"Het is gewoon een creatieve vorm waarmee de kinderen alle kanten op kunnen", verdedigt hij zich. "De een maakt een riddermasker, de andere wordt een prinses." Dallas gaf er zijn eigen draai aan, tot woede van zijn ouders. "Mijn vrouw was bang voor mijn zoon, alleen vanwege de symboliek die gepaard gaat met dit hoofddeksel", beweert Dallas' vader.

De volgende ochtend deed de vader van het ventje zijn beklag bij het schoolhoofd, dat hierop haar excuses aanbood. Hoewel de fröbeltherapeut nu zelfs overweegt een eind te breien aan zijn project, staat Smiths besluit vast. Dallas gaat naar een andere school, in een andere plaats.


'Goed ingeburgerd', aldus Wilders