Europol waarschuwt voor motorbendes

Europa heeft te maken met een explosieve toename van criminele motorbendes. Daarvoor waarschuwt de Europese politieorganisatie Europol donderdag na een conferentie van veiligheidsdeskundigen in het Kroatische Dubrovnik.

Motorbendes als de Hells Angels, de Bandidos en de Outlaws hebben de afgelopen vijf jaar meer dan honderdtwintig nieuwe 'chapters' opgericht. Het totale aantal motorclubs is daarmee gestegen tot boven de 425. De motorbendes, die veelal betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad, zijn in Europa inmiddels sterker vertegenwoordigd dan in de Verenigde Staten en Canada, waar op dit moment zo'n driehonderd chapters actief zijn.

Europol-directeur Rob Wainwright noemde de groei van de motorbendes 'zorgwekkend'. Een kenmerk van de motorclubs in Europa is de betrokkenheid bij zware criminaliteit. Europol houdt de bendes dan ook scherp in de gaten en meent dat de leden van de clubs geclassificeerd kunnen worden als een 'bedreiging van de nationale veiligheid'.

Grote zorg is er ook over de uitbreiding van de Hells Angels richting Oost-Europa. De politiekorpsen in dit deel van Europa hebben weinig ervaring met de motorclubs.

Vertegenwoordigers van de motorclubs hebben geregeld ontkend betrokken te zijn bij criminaliteit. Ze zeggen slechts interesse in het motorrijden te hebben. Europol waarschuwt echter dat deze beweringen met een korreltje zout moeten worden genomen. "Geweld en criminaliteit zijn al tientallen jaren onlosmakelijk verbonden met hun activiteiten", zo zei Europol.


Europol noemt groei motorbendes 'zorgwekkend' (Foto: Novum)