Tentoonstelling verboden voor kinderen

De gemeente Parijs is donderdag onder vuur komen te liggen, nadat het minderjarigen de toegang had ontzegd tot een tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst. In het museum is een tentoonstelling te zien over het werk van Larry Clark. Onderdeel van de expositie zijn expliciete seksueel getinte foto's van tieners.

Critici noemden het verbod gelijk aan censuur. De Franse Liga voor de Mensenrechten noemde het besluit van de gemeente 'achterlijk en reactionair'.

De gemeente heeft zorgen geuit over mogelijke rechtszaken als het minderjarigen toestaat de expositie te bezoeken. Een Franse wet uit 2007 verbiedt het tonen van pornografische afbeeldingen aan kinderen onder de achttien. De straffen voor het schenden van de wet kunnen oplopen tot drie jaar celstraf en een boete tot 75.000 euro. De strenge interpretatie van de wet heeft echter geleid tot verbazing.

Clark, die bekend werd met zijn film 'Kids' uit 1995, noemde het verbod in een interview met de Franse krant Libération 'belachelijk'. "Ik zie dit als een aanval op de jeugd, op tieners", zo zei hij. "Deze foto's zijn voor hen bedoeld."