Strippenkaart blijft voorlopig in Oost-Nederland

In Oost-Nederland kan nog tot 1 februari worden gereisd met de strippenkaart. Het was de bedoeling dat vanaf 18 november reizen alleen met de OV-chipkaart kon, maar dat gaat niet door vanwege problemen met de invoering van het elektronische betaalmiddel.

Dat maakte demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag bekend tijdens een debat met de Tweede Kamer over de OV-chipkaart. Met het besluit om de strippenkaart voorlopig niet af te schaffen, komt de bewindsman tegemoet aan breed gedragen bezwaren in de Kamer.

Verschillende Kamerleden wezen op de problemen met de OV-chipkaart zoals het rekenen van dubbele opstaptarieven, het grote aantal reizigers dat vergeet uit te checken, voorzieningen voor visueel gehandicapten en het ontbreken van één loket waar reizigers met klachten terechtkunnen.

Eurlings erkende de problemen. Hij heeft daarom besloten om de strippenkaart niet voor 1 februari af te schaffen. Dan hebben de regio's in Oost-Nederland nog tweeënhalve maand extra de tijd om de 'puntjes op de i' te zetten, aldus de bewindsman.

Hij maakte verder bekend dat een onafhankelijke commissie onder leiding van partijgenoot en oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers gaat zorgen voor meer regie rondom de invoering van de OV-chipkaart. De roep daartoe klinkt al langer, hoewel de Kamer aanvankelijk bewust heeft gekozen om de verantwoordelijkheid voor het project neer te leggen bij de vervoerders en decentrale overheden.

"De OV-chipkaart moet het alledaagse reizen voor ov-gebruikers niet moeilijker, maar juist makkelijker maken. En dat vergt gewoon meer regie en een stevige aanpak", gaf Eurlings als verklaring. Leers gaat voorstellen doen hoe dit kan worden bereikt.

Een van de belangrijkste opdrachten van Leers wordt daarnaast het aanpakken van het dubbele opstaptarief, dat ontstaat tijdens reizen met verschillende vervoerders. Eurlings noemde dat 'onacceptabel' en hij zegde toe dat reizigers van het papieren kaartje gebruik kunnen maken zolang dit probleem niet is opgelost.

De Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie weten, de aanstelling van Gerd Leers toe te juichen. De consumentenorganisatie zou graag zien dat de strippenkaart in gebieden waar deze al "voortijdig" is afgeschaft, voorlopig wordt heringevoerd. "Het gesignaleerde probleem met het dubbele instaptarief geldt ook in de stedelijke regio’s bij het overstappen van metro, tram of stadsbus op de trein en andersom," aldus de reizigersorganisatie.


(Foto: Novum)