¤ 3,- schadevergoeding geëist van Wilders

De drie benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders eisen ieder één euro schadevergoeding. Dat bleek woensdag tijdens het proces in Amsterdam.

De benadeelde partijen zijn bij het proces betrokken omdat zij zeggen schade te hebben ondervonden van de uitspraken van Wilders. Zo zou door het optreden van Wilders het toekomstperspectief van moslims in Nederland zijn 'verduisterd'.

Het gaat om drie groepen: de 'Beweging tot herstel van het respect', waarin een aantal moskeeën samenwerkt; een groep mensen onder wie voormalig GroenLinks-politicus Mohammed Rabbae; en Yvonne Wolthuis, een voormalig lid van de stadsdeelraad in Amsterdam Zuidoost.

De geëiste schadevergoeding is symbolisch. Daarnaast wordt er ruim drieduizend euro aan kosten voor rechtsbijstand geëist.

Wilders staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. Het Openbaar Ministerie spreekt volgende week zijn eis uit. De uitspraak wordt begin volgende maand verwacht.


(Foto: Novum)