'Geesten opgeroepen voor moord op Dirk Post'

Voorafgaand aan de moord op de 14-jarige Dirk Post uit Urk hebben het slachtoffer, de hoofdverdachte in de zaak en de twee medeverdachten in het Urkerbos geprobeerd geesten op te roepen. Dat meldt het Radio1-programma Dit is de Dag dinsdag op basis van diverse bronnen.

Of er een verband is tussen de seance en de moord is niet duidelijk, zegt een medewerker van het programma. "Maar dat ze hebben geprobeerd geesten op te roepen, is een feit."

Volgens het programma is in Urk na de moord veel geïnvesteerd in voorlichting over het oproepen van geesten. Zo zouden verschillende kerken hun jongerengroepen hebben gewezen op de risico's van glaasje draaien en andere occulte praktijken. Ook zou een jongerenwerker er speciaal op zijn toegerust.

Expert op het gebied van jongeren en occultisme Robert Doornenbal, verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede, stelt dat veel jongeren in hun zoektocht naar het bovennatuurlijke zich bezig houden met glaasje draaien. Volgens hem is de 'duistere spiritualiteit' niet zo onschuldig als het lijkt. "Het is spannend, maar heel snel daarna krijg je angst, soms in heftige vormen als slapeloosheid. Dat gebeurt zelfs bij jongeren die sceptisch staan tegenover geesten. Het laat dus hele nare sporen na."

Dirk Post werd 17 november in het Urkerbos een groot aantal keer in zijn bovenlichaam gestoken. Voorbijgangers vonden zijn lichaam een dag later in het bos.

Tegen de 16-jarige hoofdverdachte van de moord is dinsdag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor maximaal zes jaar geëist. Hij heeft bekend de messteken te hebben uitgedeeld. Waarom hij Post doodstak, is niet duidelijk. De twee minderjarige medeverdachten in de zaak staan woensdag voor de rechter.