Deze sniper schiet altijd raak

Nee, we hebben het niet over het versiertalent van onze Haagse vriend uit Oh oh Cherso, maar over een nieuw stukje technologie afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin. Het gaat om een automatisch scherpschuttersgeweer dat altijd raak schiet.

Met een nieuw systeem wordt de ballistiek van de kogel precies berekend, waardoor een sniper nooit meer hoeft te missen. Het systeem houdt de weersomstandigheden in de gaten, controleert de effectiviteit van de kogels en kan GPS-coördinaten opzoeken. Daarnaast heeft het systeem contact met het vizier van het geweer.

Het belangrijkste aspect van het nieuwe geweer, waarvan in oktober 2011 de eerste prototypes worden getest, is het rekening houden met zijwind. Een sniper moet straks in staat zijn om iemand vanaf één mijl te raken met een enkele kogel.

Lockheed krijgt 6,9 miljoen dollar om de tweede fase van DARPA's One Shot System uit te werken. Het vizier moet straks de zijwind, het maximale bereik van het wapen, temperatuur, luchtdruk, vochtigheidsgraad en de richthoek kunnen berekenen.