Cuba wil dissidenten lozen

De Cubaanse regering heeft nog eens twaalf politieke gevangenen gepolst of zij in ruil voor hun vrijlating het land willen verlaten. Dat zegt Elizardo Sanchez, hoofd van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening. Hij heeft de informatie van familieleden van sommige betrokken gevangenen.

De Cubaanse president Raul Castro bood eerder dit jaar na bemiddeling van de rooms-katholieke kerk en de Spaanse regering aan 52 dissidenten vrij te laten. Negenendertig van hen zijn inmiddels met hun gezinnen vertrokken, 38 naar Spanje en een naar Chili. Dertien zitten nog vast. Minstens zeven van hen weigeren Cuba te verlaten, zegt kardinaal Jaime Ortega.

Cuba ontkent politieke gevangenen te hebben. Dissidenten zijn veroordeeld wegens verraad of omdat ze geld van de Amerikaanse overheid hebben aangenomen. Ook zijn mensen opgesloten voor zaken als ongehoorzaamheid, disrespect voor de autoriteiten of laatdunkende uitlatingen over de vroegere leider Fidel Castro.

De vrijlating van dissidenten kan onderdeel zijn van een poging de betrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren. Leden van de regering-Obama zeggen dat het wellicht tijd is voor een nieuwe start met Cuba, maar dat er eerst economische en sociale hervormingen moeten komen.