Manuscript Ik Jan Cremer onder de hamer

Het originele manuscript van het boek Ik Jan Cremer gaat vandaag onder de hamer bij veilinghuis Adams Amsterdam Auctions. Het veilinghuis verwacht dat het 227 pagina's tellende manuscript minstens 220.000 euro opbrengt. Van het boek, dat in 1964 verscheen, zijn wereldwijd meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht.

Het boek is niet alleen om de inhoud bekend, maar ook vanwege het omslag. Daarop is schrijver Jan Cremer te zien op een motor. Cremer ontwierp het omslag zelf. Het manuscript bestaat uit getypte pagina's waarop met verschillende kleuren pen allerlei correcties en aanvullingen staan geschreven.

De 70-jarige schrijver wil dat het vergeelde manuscript een veilige plaats krijgt. Cremer zou het liefst zien dat zijn manuscript wordt aangekocht door het Letterkundig Museum in Den Haag. Het veilinghuis houdt rekening met zowel binnenlandse als buitenlandse belangstelling. Vooral in de Verenigde Staten is Jan Cremer populair.

Als het manuscript inderdaad voor het getaxeerde bedrag van eigenaar wisselt, is het het duurste dat ooit in Nederland is geveild. Tot nu toe werd het meeste betaald voor het manuscript van Gerard Reves De Avonden. In 1996 werd het gekocht door het Letterkundig Museum dat er 160.000 gulden, zo'n 72.000 euro, voor betaalde.

De veiling van het manuscript van Ik Jan Cremer begint om 16.00 uur. Het veilinghuis Adams verwacht dat vrij snel daarna bekend is hoeveel het heeft opgebracht.