Opgepakte krakers Amsterdam zitten nog vast

Het is nog niet bekend of de krakers die vrijdagavond tijdens rellen door de Amsterdamse politie zijn opgepakt, zaterdag weer vrijkomen. Volgens een woordvoerder van de politie wordt in de loop van de dag duidelijk wat er met de elf krakers gebeurt. De officier van justitie bekijkt of ze blijven vastzitten of weer mogen gaan. De krakers werden gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.

Vrijdagavond liep een betoging tegen het kraakverbod in het centrum van Amsterdam uit de hand. De Mobiele Eenheid greep in met onder meer traangas om de betogers uiteen te drijven. Daarbij raakten twee politieagenten en drie politiepaarden gewond. Ook enkele krakers liepen verwondingen op.

In de Spuistraat werd een pand gekraakt en demonstranten vernielden een auto. Ze wierpen barricades op en bekogelden de politie met stenen. Burgemeester Eberhard van der Laan noemt het vanzelfsprekend dat de politie hard optrad tegen de demonstranten. "Er is heftig geweld gebruikt door krakers tegen de politie en er zijn vernielingen aangericht in de stad. Tegen geweld en intimidatie treden wij vanzelfsprekend op."

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het rustig gebleven in de hoofdstad. De Amsterdamse politie wil de komende tijd op basis van de antikraakwet ongeveer tweehonderd kraakpanden ontruimen. De wet werd op 1 oktober van kracht.