Iran woedend om sancties VS

Iran heeft de sancties die de Verenigde Staten deze week oplegden aan acht hoge regeringsfunctionarissen scherp veroordeeld. Volgens Teheran reflecteren de sancties de Amerikaanse bemoeienis met interne aangelegenheden van Iran. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie vrijdag.

Washington zette de acht mannen woensdag op een sanctielijst. De bezittingen van de acht in de VS werden bevroren en de mannen hebben te maken met reisbeperkingen. Ook mogen Amerikanen geen zaken met de mannen doen. Het achttal wordt beschuldigd van schendingen van de mensenrechten gedurende de demonstraties na de betwiste presidentsverkiezingen van 2009.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn de nieuwe sancties het bewijs dat de VS de onrust na de verkiezingen heeft gesteund.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde dat Teheran de zaak mogelijk gaat voorleggen aan internationale organen. Hij wilde hier verder niet op in gaan, maar zei wel dat de VS het 'concept van de mensenrechten misbruikt' voor politiek gewin en dat Washington tweedracht wil zaaien tussen het Iraanse volk en de regering.