Duitsland betaalt oorlogsschuld af

Duitsland viert zondag de twintigste verjaardag van de Duitse eenwording en voldoet op die dag tevens de laatste rentebetaling van leningen die dateren van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daarmee komt een einde aan een internationaal verdrag uit 1953.

Duitsland gaf in de jaren twintig en dertig veel obligaties uit om geld te vergaren voor het betalen van herstelbetalingen, die de geallieerde landen Duitsland na de Eerste Wereldoorlog oplegden. Toen de nazi's in 1933 aan de macht kwamen, werden alle betalingen opgeschort.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Duitsland samen met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere Europese landen aan een internationale overeenkomst, waarin werd vastgelegd hoe Duitsland zijn schulden zou afbetalen. De overeenkomst, die bekend zou worden als het Verdrag van Londen, werd in 1953 gesloten.

In het verdrag was besloten dat de rente over de periode van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1953 pas na de hereniging van Duitsland hoefde te worden terugbetaald. De laatste termijn hiervan zou twintig jaar na de hereniging zijn.