Paus voor miljarden aangeklaagd

Stichting Mea Culpa United gaat de paus voor miljarden euro's aanklagen. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag. Mea Culpa United komt op voor de belangen van mensen die seksueel misbruikt zijn in kerkelijke instellingen.

Bob van der Goen, de advocaat die de stichting vertegenwoordigt, stelt in een brief aan het Vaticaan de paus 'hoofdelijk aansprakelijk voor het leed dat duizenden slachtoffers is aangedaan'. De paus was volgens hem zelf betrokken bij het toedekken van seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Van der Goen klaagde eerder namens 46 cliënten het internaat Sint Maria ter Engelen in Kerkrade aan wegens seksueel misbruik door paters van de Franciscaner Monniken. Volgens Mea Culpa United heeft de Duitse tak van de Fransiscaner Orde per brief schuld bekend en willen ze onderhandelen over een schadevergoeding.

Woordvoerder Bert Smeets denkt dat de claim een succes wordt en bijval krijgt van vele slachtoffers van seksueel misbruik, zowel binnen als buiten Nederland. "Steeds meer mensen geloven niet meer in deze paus", aldus Smeets.