Fracties Amsterdam tegen ontruiming kraakpanden

Het voornemen van burgemeester Eberhard van der Laan om vanaf vrijdag tweehonderd kraakpanden te ontruimen, stuit op flinke weerstand in de Amsterdamse gemeenteraad. GroenLinks, SP en in mindere mate D66 - samen goed voor zeventien zetels - zijn fel gekant tegen de plannen.

Hoe de vijftien zetels tellende PvdA-fractie over de plannen van partijgenoot Van der Laan denkt, wil fractieleider Frank de Wolf niet kwijt. Woensdag geeft hij zijn mening tijdens de raadsvergadering. Volgens SP-fractieleider Laurens Ivens zal de PvdA een motie indienen tegen de ontruimingsplannen. Als dit waar is, hebben de tegenstanders van de ontruimingsplannen een meerderheid in de raad.

Hun voornaamste bezwaar is dat ontruiming van de panden een hogere prioriteit zou hebben dan het bestrijden van leegstand. CDA en VVD willen volgens Sebastian Capel van D66 vooral 'wapengekletter'. Hij is van mening dat de nieuwe anti-kraakwet wel uitgevoerd moet worden, maar dat het geen haast heeft. "In Amsterdam hadden we altijd zo'n beleid. We moeten daarmee doorgaan", aldus Capel.

GroenLinks en SP zijn feller in hun afkeuring. Volgens SP-fractieleider Laurens Ivens kosten de ontruimingen te veel, omdat het politiekorps ongeveer verdubbeld zou moeten worden. Bovendien heeft de Amsterdamse politie volgens Ivens wel wat beters te doen dan krakers vangen.

GroenLinks-raadslid Evelien van Roemburg meldt op haar weblog dat wanneer het erop aankomt 'er in geen velden of wegen politie te bekennen' is, maar als er kraakpanden moeten worden ontruimd, er 'opeens genoeg blauwe petten' zijn.

De VVD en het CDA zijn de belangrijkste voorstanders van het plan. VVD'er Frank van Dalen zegt blij te zijn dat er 'een eind is gekomen aan het praten in Amsterdam'. Bovendien zou het plan van Van der Laan serieus iets aan leegstand doen. In ontruimde panden worden krakers meteen vervangen door tijdelijke bewoners. "Een win-win situatie", aldus Van Dalen.