Pechtold: Nederland op tweesprong

D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt voor polarisatie en pleit voor toenadering en inlevingsvermogen. Bij de twintigste editie van de Abel Herzberglezing die zondagmiddag plaatsvond in De Rode Hoed in Amsterdam zette hij zich fel af tegen de tweedeling in de samenleving.

"Zeilen we gemakzuchtig mee op de golven van het wantrouwen en populisme? Of sturen we aan op herstel van vertrouwen?", vroeg Pechtold zich hardop af in zijn toespraak met de titel Eerst nadenken. Hij liet weten dat hij een beleid dat gebaseerd is op wantrouwen, wantrouwt. "En dat is waar we vandaag de dag mee te maken hebben. De polarisatie is weer helemaal terug."

Pechtold verwees meerdere malen impliciet naar Geert Wilders en naar het mogelijke nieuwe kabinet van VVD, CDA en PVV. "Wie met de helft plus een wil gaan regeren mag zijn goddelijke gang gaan." Hij vreest echter dat, 'onder het mom van vrijheid van meningsuiting', stigmatisering, uitsluiting, verruwing en vergroving de samenleving zal splijten.

Inlevingsvermogen en analyse, het verplaatsen in de ander, is volgens hem het antwoord. "Wanneer jongeren antisemitische spreekkoren inzetten, moeten we dan altijd meteen van het ergste uitgaan? Gaat het om antisemitisme dat met lokjoden moet worden bestreden? Of om opgeschoten jongeren met een teveel aan testosteron?"

Begrip in de beide uitersten is volgens Pechtold vereist. "Als gematigden die een brug willen slaan, moeten we op twee fronten strijd leveren. Met de rechtse en xenofobe Hollanders maar evengoed met fanatieke moslims."

Geert Wilders liet zondag weten dat D66 volgens hem 'volledig de weg kwijt is'. "Pechtold relativeert - dronken van onzinnig multicultigebrabbel - antisemitische spreekkoren", reageerde de PVV-voorman op Twitter.


D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt voor polarisatie en populisme