Brandbrief tegen bezuinigingen op kunstsector

Het nieuwe kabinet moet niet met de botte bijl snoeien in de subsidies voor kunst en cultuur. Het korten van honderden miljoenen op deze sector heeft 'verstrekkende gevolgen' voor de gehele samenleving, staat in een brandbrief aan de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV).

De brief is ondertekend door een groot aantal vertegenwoordigers van de top van het Nederlandse bedrijfsleven, politici, wetenschappers en directeuren van grote kunstinstellingen. Onder hen zijn Jos Nijhuis (Schiphol), Hans Wijers (Akzo Nobel), Wim Pijbes (Rijksmuseum) en voormalig NAVO-chef en CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer.

Zij wijzen er op dat de creatieve sector 'een breed erkende groeidiamant' is in de Nederlandse economie. "Iedereen weet of kan weten dat kunst en cultuur een enorme economische impact hebben."

Ook spelen kunst en cultuur een rol bij de internationale promotie van Nederland, het vestigingsklimaat voor bedrijven en het enthousiasmeren en ontwikkelen van talent. "Kunst en cultuur zijn dus veel meer dan de optelsom van zichzelf. Ze zijn een publieke zaak en essentieel voor menselijke, maatschappelijke en economische ontwikkeling."

Het verschaffen van subsidie is geen doel op zich, maar een middel om 'kunst en cultuur te laten bloeien en zo een rijkere en aangenamere samenleving te creëren', stellen de auteurs. "Dat kunst en cultuur zichzelf niet geheel kunnen terugverdienen, is geen teken van zwakte, maar een vorm van reële kwetsbaarheid."

Kunstenaars en instellingen kunnen alleen in staat worden gesteld meer eigen inkomsten te genereren en zo onafhankelijker te worden, wanneer de overheid daarvoor de basis legt. "Daarom vragen wij u met klem om onevenredige bezuinigingen te voorkomen en kunst en cultuur te bezien in een brede visie op de toekomst."