Zorgen over toekomst CDA

Ernst Hirsch Ballin maakt zich grote zorgen om de toekomst van zijn partij, nu het CDA gaat samenwerken met de PVV van Geert Wilders. De demissionaire minister van Justitie en Binnenlandse Zaken heeft daarom spreektijd gevraagd bij het congres van zijn partij, zo bevestigde hij vrijdag. "Dit is heel ingrijpend wat nu aan de orde is."

Hirsch Ballin lijkt zich daarmee te voegen in het koor van partijprominenten dat samenwerking met de PVV afwijst, al houdt de bewindsman zijn kruit nog droog. Hij wilde vrijdag niet zeggen of hij zich inderdaad tegen het regeer- en gedoogakkoord dat momenteel in de maak is, zal uitspreken.

Hij wilde wel kwijt dat hij erg bezorgd is. "Het is zo ingrijpend dat ik mij zorgen maak over wat het betekent voor onze politieke beweging. Ik heb gezien hoe diep dit mensen raakt", zei Hirsch Ballin na afloop van de ministerraad. "

Het partijcongres van het CDA moet instemmen met eventuele regeringsdeelname. Deze ledenraadpleging wordt gehouden zodra VVD, CDA en PVV het eens zijn geworden over de vorming van een rechts minderheidskabinet.

Hirsch Ballin, die zich al eerder kritisch uitliet over het gedachtegoed dat de PVV uitdraagt, heeft bij partijvoorzitter Henk Bleker spreektijd aangevraagd als 'CDA-lid uit Tilburg'. Hij gaat ervan uit dat hij ook zijn zegje kan doen.


(Foto: Novum)