D66 boos op linkse partijen

D66-leider Alexander Pechtold is boos op de SP en PvdA, omdat deze partijen hebben gezegd dat er een gezamelijke tegenbegroting komt. D66 maakt geen deel uit van een 'links blok' en vaart ook niet de 'socialistische koers van partijen die op de politieke flanken opereren'.

Pechtold is niet te spreken over PvdA-Kamerlid Plasterk en SP-voorman Roemer. Beide mannen zijn 'met onmiddellijke ingang ontslagen' van het woordvoerderschap namens D66, zo reageert Pechtold gepikeerd.

Volgens D66-Kamerlid Koolmees zijn met name de verschillen tussen D66 en SP erg groot. "Zij willen niet hervormen, dus het is op veel terreinen sowieso heel moeilijk om het met elkaar eens te worden. Laat staan dat we met een tegenbegroting zouden kunnen komen."

Oud-minister Ronald Plasterk verweert zich door te zeggen dat een tegenbegroting niet de bedoeling is, maar dat het slechts gaat om het gezamenlijk indienen van een alternatieve dekking voor het voorgenomen bezuinigingsbedrag van 3,2 miljard euro.

De vier linkse partijen, D66, PvdA, GroenLinks en SP, dienen volgende week tijdens het debat over de Miljoenennota wel een motie in tegen een heel aantal bezuinigingen. Het gaat dan onder meer over kinderopvang, reïntegratie, inburgering en het salaris van agenten en leraren.