Senaat VS blokkeert homoplan voor leger

Een poging om openlijke homoseksualiteit in het Amerikaanse leger toe te staan, is dinsdag geblokkeerd door de Senaat. Bij een stemming bleken onvoldoende senaatsleden bereid tot een debat over de verandering.

Om het onderwerp te bespreken waren zestig stemmen nodig, maar slechts 56 senatoren stemden voor en 43 tegen. De leiders van de Democratische fractie in de Senaat proberen het voorstel eind dit jaar opnieuw op de agenda te zetten.

De Democraten willen een einde maken aan het legerbeleid 'don't ask, don't tell' (vraag niets, zeg niets) over homoseksualiteit. De partij van president Barack Obama wil een wetsvoorstel daartoe graag aannemen voor verkiezingen in november. Bij die verkiezingen winnen de Republikeinen mogelijk enkele zetels in de Senaat.

Een woordvoerder van president Obama zei teleurgesteld te zijn dat de Democraten niet meer stemmen konden verzamelen voor het voorstel. "We blijven proberen", zei hij.

De Verenigde Staten zijn al een tijd in de ban van het voorstel over openlijke seksualiteit onder militairen. Zangeres Lady Gaga sprak dinsdag een betoging toe in Portland voor opheffing van het verbod. Critici menen dat het verbod op homo-uitingen strijdig is met de mensenrechten. Het zou ook de Amerikaanse veiligheid in gevaar brengen, omdat zo'n 14.000 militairen erdoor ontslag hebben genomen.

Daarentegen pleit oud-presidentskandidaat en senator John McCain tegen opheffing van het verbod nu. Hij wil eerst een studie naar de gevolgen voor het leger. Topgeneraal James Amos zei senaatsleden dinsdag dat de meeste militairen bij de marine het verbod in stand willen houden. Amos, die de leiding van de US Marines binnenkort overneemt, stelde dat hij zelf ook tegen is: "Ik vrees dat een verandering nu de mariniers afleidt van de strijd in Afghanistan".

Senaat VS blokkeert homoplan voor leger
Senaat VS blokkeert homoplan voor leger (Foto: ANP)