Massale demonstratie ambtenaren Tsjechië

Tienduizenden politieagenten, verpleegsters en andere ambtenaren hebben dinsdag in de Tsjechische hoofdstad Praag gedemonstreerd. De demonstranten gingen de straat op, omdat ze het niet eens zijn met plannen van de regering om op hun salarissen te korten.

De naar schatting dertigduizend mensen verzamelden zich in Praag en droegen spandoeken met zich mee en bliezen op toeters. Ook militairen, brandweerlieden, agenten en leden van andere vakbonden namen deel aan de demonstraties. Het was waarschijnlijk een van de grootste demonstraties sinds de val van het communisme in 1989.

Het voorstel van de Tsjechische regering te bezuinigen op de salarissen is onderdeel van een pakket maatregelen die erop gericht zijn het begrotingstekort van 5,3 procent dit jaar terug te brengen tot 4,6 procent volgend jaar. Vergelijkbare maatregelen worden in andere Europese landen doorgevoerd om de financiële crisis het hoofd te bieden.

De vakbonden zeggen een bevriezing van de salarissen te kunnen accepteren maar vinden een bezuiniging van tien procent onacceptabel. De bonden hebben gedreigd met meer demonstraties als hun eisen niet worden ingewilligd.

De regering gaat 'onder geen beding' op de eisen in, zei premier Petr Necas. De regering is echter wel bereid verder te praten met de bonden. De Tsjechische president Vaclav Klaus, wiens salaris eveneens op de tocht staat, was sceptisch over de demonstratie. "Een demonstratie lost niet alles op", zo zei hij. "Alle redelijke mensen zouden dat moeten weten."