OM bevestigt vervolging Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de gelauwerde militair Marco Kroon wordt vervolgd. Kroon, die vorig jaar de eerste in 55 jaar was die de Militaire Willemsorde ontving, wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en van een kleine hoeveelheid harddrugs, meldt het OM maandag.

In januari werd al bekend dat Kroon was verhoord voor drugsgerelateerde zaken vanuit het café dat hij in Den Bosch runt. Zaterdag lekte uit dat het OM Kroon van plan is te vervolgen. De Volkskrant meldde toen dat het de bedoeling was om de aanklacht na Prinsjesdag bekend te maken.

Volgens het OM is niet gebleken dat Kroon betrokken was bij handel in harddrugs. Het drugsbezit waar hij van wordt verdacht zou een hoeveelheid voor eigen gebruik zijn.

Op de vergrijpen waar Kroon van wordt verdacht staat een maximumstraf van minder dan een jaar cel. Dat is van belang, want bij veroordeling tot meer dan een jaar cel raakt hij zijn Willemsorde kwijt.

Kroon moet zich eind november voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verantwoorden. Het OM heeft nog niet besloten of andere betrokkenen in de zaak worden vervolgd. Ook de vriendin van Kroon wordt verdacht. Kroon ontkent overigens alles.