Centrumrechts Zweden mag hopen op nieuwe termijn

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt mag zondag met zijn centrumrechtse coalitie bij de parlementsverkiezingen hopen op een nieuwe termijn. De vier partijen zullen volgens opiniepeilingen opnieuw als sterksten uit de bus komen, geholpen door populaire belastingverlagingen en solide financiën.

Niet de door sociaal-democraten aangevoerde oppositie baart Reinfeldt zorgen, maar de Zweden-democraten, een kleine rechtse partij die tegen immigranten is en voor het eerst de kiesdrempel van vier procent zou kunnen halen. "Wie Zweden lief heeft, stemt niet op de Zweden-democraten", zei Reinfeldt op een verkiezingsbijeenkomst in Göteborg.

Volgens de laatste peilingen kan Reinfeldt weer op een meerderheid rekenen. Toch kan een kleine verschuiving in de stemverhoudingen al tot een patstelling leiden, die tot gevolg kan hebben dat de volgende regering afhankelijk wordt van de stemmen van de rechtse Zweden-democraten.

Het instituut Sifo voorspelt dat centrumrechts 183 van de 349 zetels in de wacht sleept, tegen 166 zetels voor de rood-groene oppositie. Sifo ziet de Zweden-democraten niet over de drempel van vier procent komen, maar het instituut Synovate voorspelt voor de anti-immigrantenpartij 5,9 procent, ofwel 21 zetels. De huidige coalitie van Reinfeldt zou dan een meerderheid van maar één zetel overhouden.