'Verloftickets ambassadepersoneel kosten miljoenen'

Vliegtickets voor het verlof van ambassadepersoneel kosten het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks drie miljoen euro. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek. Uitgezonden Nederlanders buiten Europa mogen een keer per jaar met het hele gezin op kosten van de schatkist businessclass terugvliegen naar Nederland.

De regeling geldt niet alleen de ambassadeur en topdiplomaten, maar ook voor het juniorpersoneel en secretaresses. In totaal werken er volgens RTL Nieuws 1155 Nederlanders op een ambassade of consulaat in het buitenland. Inclusief gezinsleden hebben 2803 mensen recht op een businessclassticket.

Medewerkers van de ambassade in Washington kosten samen het meest: vorig jaar werd voor bijna tweehonderdduizend euro aan verloftickets geboekt. De ambassade in Washington kent het grootste aantal medewerkers van alle ambassades. De duurste trip naar Nederland kostte ruim achttienduizend euro. Deze reis was van een ambassademedewerker en diens gezin.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de reisregelingen onderdeel uitmaken van het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden dat met de bonden is afgesproken. De VVD, PvdA, SP, D66, die samen een meerderheid vormen in de Tweede Kamer, vinden volgens RTL Nieuws de regeling te gortig en wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken dit soort regelingen tegen het licht houdt.