Nier verwijderd via vagina

Franse artsen hebben geschiedenis geschreven door als eerste een mensennier via een abnormale weg uit een lichaam te verwijderen. Chirurgen van een ziekenhuis in Lyon hebben op 30 augustus een geïnfecteerde nier verwijderd via de vagina van een vrouw. Dit heeft de Franse gezondheidsraad vandaag meegedeeld.

De vrouw is met 117 kilo gevaarlijk dik. Het heeft haar zelfs al een nier gekost na een aantal infecties. Om de nier te verwijderen via haar dikke buik zou een te groot risico inhouden, dus zocht men een andere uitgang.

Deze bleek gelukkig gauw gevonden bij een vrouw. "De vaginale weg vermindert pijn en de kans op complicaties", verklaart het ziekenhuis. "Ook de snee is een stuk kleiner." Via een kleine snee in het diepste punt van de schede was het verwijderen van de zieke nier een peulenschilletje.

Het is overigens niet de eerste keer dat het bewuste ziekenhuis het nieuws haalt met een bijzondere nieroperatie. In februari waren zij de eersten die een nier wisten te verwijderen via de navel.