'Kwart cultuursubsidies wordt geschrapt'

Het kabinet wil volgend jaar 22 procent van de cultuurbegroting schrappen. Dat blijkt uit een gelekte recente notitie van het ministerie van Cultuur, schrijft het Dagblad van het Noorden donderdag.

De bezuiniging treft vooral orkesten, theater- en dansgezelschappen, festivals en andere producerende kunst. Zij verliezen dertig procent van de subsidie, goed voor 166 miljoen euro. Complete orkesten en theatergezelschappen dreigen volgens het dagblad hierdoor te worden opgeheven.

Bestuurder van vakbond FNV Kiem Martin Kothman zegt in de krant dat het Residentie Orkest en het Rotterdams Filharmonisch omvallen. De orkesten van Noord-Brabant en Limburg worden samengevoegd, net als de orkesten van Gelderland en Overijssel. De vakbond bereidt acties voor.

Omroeporkesten zoals het Metropole Orkest worden ook bedreigd, maar dat heeft hier niets mee te maken. Deze orkesten worden betaald uit de mediabegroting. De verwachting is dat de cultuur nog meer klappen krijgt omdat de bezuinigingsplannen van gemeenten en provincies nog niet openbaar zijn gemaakt.