Regio Groningen krijgt tram

In de stad Groningen en van en naar verschillende plaatsen in de regio rijden binnen een paar jaar trams. De tram is volgens de provincie en de stad de beste keus voor de bereikbaarheid van de regio, zo staat in woensdag gepresenteerde plannen voor de invoering van de zogenoemde Regiotram.

De eerste tram moet in 2016 gaan rijden. Aanvankelijk rijdt de tram alleen door de stad, waar van 1880 tot 1949 ook al trams reden. Daarna worden de lijnen doorgetrokken naar de regio, zoals naar Hoogezand-Sappemeer en later ook naar onder meer Zuidhorn, Bedum en Winsum.

Onderzoek wijst volgens het stads- en provinciebestuur uit dat de Regiotram goedkoper is dan alternatieve vervoersystemen, zoals verlengde bussen. "Die zijn in aanleg goedkoper, maar duurder in gebruik, en trekken minder reizigers. Daardoor stappen minder mensen van de auto over op het openbaar vervoer", aldus de beide besturen.

Ook moeten bussen gebruikmaken van de wegen rond de stad Groningen en in de Groninger binnenstad en die zijn volgens de provincie en de gemeente al overbelast. "Om de bereikbaarheid van Groningen in de toekomst te garanderen is het niet alleen belangrijk om de ringwegen te verbeteren, maar ook een RegioTram te laten rijden."

De plannen van gemeente en provincie moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad en Provinciale Staten. De aanleg van de tram kost naar schatting 307 miljoen euro.