AIVD transparanter over onderzoeken

Mensen die willen weten of ze door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten zijn gehouden, krijgen daar sneller antwoord op. Dat zegde demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) woensdag toe, nadat de Tweede Kamer kritiek had geuit op het voornemen de notificatieplicht af te schaffen.

Eerder dit jaar bleek dat de notificatieplicht, die de AIVD opdraagt om iedereen naar wie onderzoek is gedaan hiervan op de hoogte te stellen, niet functioneert. De dienst heeft zelfs nog nooit iemand gemeld dat er een onderzoek liep. In 43 procent van de gevallen omdat de AIVD de betreffende persoon niet kon traceren, omdat deze bijvoorbeeld verhuisd is.

De Kamer was woensdag uiterst kritisch over deze gang van zaken. "Hoe kan het dat de AIVD mensen die ze zelf in de gaten houdt, opeens niet meer kan vinden?", wilde SP'er Ronald van Raak weten. "Als de AIVD niet kan voldoen aan de notificatieplicht, is het geen oplossing om deze dan maar af te schaffen, maar moet de dienst zijn werk beter doen." Ook de overige partijen lieten weten niets te voelen voor het afschaffen van de notificatieplicht, die volgens de ministers erg complex en tijdrovend is.

Hirsch Ballin liet weten dat het schrappen van de notificatieplicht een wetswijziging vereist, die dit demissionaire kabinet niet meer gaat doorvoeren. Tot het moment dat er een nieuw kabinet is, zal de AIVD wel 'ruimhartiger' omgaan met het inzagebeleid. Dit betekent dat de dienst toeschietelijker is naar mensen die willen weten of ze gevolgd of afgeluisterd zijn.