Antisemitische prenten Suske en Wiske

De Belgische striptekenaar Willy Vandersteen, de auteur van Suske en Wiske, heeft in de oorlogsjaren antisemitische spotprenten getekend. Een door zijn familie gefinancierd onderzoek heeft dat bevestigd, zo werd maandag bekend. Over een jaar verschijnt er een boek over het oorlogsverleden van de in 1990 overleden Vandersteen.

Geruchten dat de schepper van Suske en Wiske in de eerste oorlogsjaren antisemitische tekeningen vervaardigde onder het pseudoniem Kaproen, deden al decennia de ronde. De schrijver van de teksten bij deze prenten, Bert Peleman, is na de oorlog wegens collaboratie veroordeeld.

"Als kinderen van Willy Vandersteen zijn we geschrokken dat hij de auteur is van die tekeningen. Het paste niet bij het beeld dat wij hadden en de manier waarop wij onze vader gekend hebben", stelt Helena Vandersteen namens de familie over de ontdekking. Zij benadrukt dat de familie de artiest Willy Vandersteen nooit als een heilige heeft willen voorstellen. "Wie zijn artistieke nalatenschap wil eren, moet ook de zwarte bladzijden durven erkennen."

In dossiers over het met de nazi's collaborerende dagblad Volk en Staat werd een document ontdekt waaruit blijkt dat de vergoedingen voor de tekeningen van Kaproen wel degelijk voor Vandersteen waren. De geestelijk vader van Suske en Wiske is nooit veroordeeld voor collaboratie.

Uitgeverij Standaard denkt niet dat het nieuws invloed zal hebben op de populariteit van Suske en Wiske. Vandersteen tekende tijdens de oorlog ook spotprenten tegen de nazi's.

Antisemitische prenten auteur Suske en Wiske
Antisemitische prenten auteur Suske en Wiske (Foto: ANP)