Veel meer psychologische hulp voor kinderen

De vraag naar psychologische hulp bij jongeren is in twee jaar met bijna de helft toegenomen. Dat concludeert de Volkskrant uit een rondgang langs grote zorgverzekeraars als Achmea en CZ.

De stijging komt volgens kindertherapeuten niet doordat kinderen onder de 18 jaar tegenwoordig meer problemen hebben, maar doordat ouders bezorgder zijn en de drempel voor het inschakelen van hulp lager is. Ook mensen boven de 18 jaar vragen vaker om geestelijke gezondheidszorg, maar de stijging onder jongeren is veel sterker.

Door de toenemende vraag heeft GGZ Nederland volgens de krant een tekort aan kinder- en jeugdpsychologen. Het wordt volgens de krant normaal gevonden dat ook kinderen professionele hulp krijgen bij geestelijke problemen.

De hulpverleners zouden een dubbel gevoel hebben bij de stijging. Ze vinden het goed dat ouders meer aandacht hebben voor de geestelijke gesteldheid van hun kinderen, maar vrezen dat sommige ouders overbezorgd zijn of te veel van hun kinderen verwachten.

Niet alleen op school, ook emotioneel moet het goed gaan, legt kinderpsycholoog Flip Dronkers in de krant uit. Hij wijst erop dat het voor kinderen belangrijk is dat ze de tijd krijgen zelf om te leren gaan met gevoelens als angst, onzekerheid en woede. Met hulp van ouders en leerkrachten is niets mis, maar gelijk een psycholoog inschakelen gaat hem te ver.