Co-piloot 'Nagasaki'-vliegtuig overleden

Beetle vertaalde en submitte het volgende bericht:

De co-piloot van het vliegtuig dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een atoombom op Nagasaki liet vallen, is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Fred Olivi stierf in een verzorgingstehuis in een buitenwijk van de stad Chicago.

De Amerikaan schreef zich onmiddellijk nadat Japan Pearl Harbor had aangevallen in bij het leger. "Hij wilde altijd al vliegen," aldus zijn oudere broer Emil Olivi. "De luchtmacht gaf hem de kans en die greep hij." Na de oorlog vloog Olivi tot zijn pensionering in 1971 met het reservekorps van de luchtmacht. Hij zwaaide uiteindelijk af als luitenant-kolonel. Tot aan zijn beroerte in augustus 2003 toerde Olivi rond in Amerika om speeches te geven en luchtshows en musea te bezoeken, waar hij zijn boek 'Decision at Nagasaki' verkocht.

Op 9 augustus 1945 liet de bemanning van de B-19 bommenwerper 'Bockscar' een atoombom op het Japanse Nagasaki vallen. Drie dagen eerder dropte de bemanning van de 'Enola Gay' een bom op Hiroshima. Deze bombardementen leidden tot de Japanse overgave op 12 augustus. "Ondanks die duizenden doden denk ik dat de bom wel had móeten vallen. Amerika was anders gedwongen om Japan binnen te vallen en dit had zeker geresulteerd in een bloedbad," aldus Olivi in een interview met de Chicago Sun-Times in 1995.