Sterke stijging bierverkoop Zimbabwe

De verkoop van bier is het afgelopen jaar met vijftig procent toegenomen in Zimbabwe, een land dat dagelijks te kampen heeft met watertekorten en stroomstoringen en in een grote economische crisis verkeert. Daarnaast is er ook een toename van ziektes als gevolg van het drinken van illegale zelfgestookte alcoholische dranken, aldus het Onderzoekscentrum voor Chronische Armoede (CPRC).

"Je kunt niet verder plannen, niet verder dan enkele dagen, dus waarom niet een biertje nemen?" zegt Stanley Chida, eigenaar van twee discotheken in het centrum van Harare. Volgens het CPRC is de verleiding groot om een toevlucht te zoeken in alcohol.

Nadat de Zimbabwaanse regering begin 2009 de markt liberaliseerde en overstapte op de Amerikaanse dollar verschenen er nieuwe producten, waaronder alcoholische dranken, in de voorheen lege winkelschappen. De grootste brouwer in het land heroverde de markt, met een grote toename in de verkoop van dranken tot gevolg.

Deze nieuwe overdaad aan bier en andere dranken stelt de gewone Zimbabwaan voor een dilemma: alcohol kopen of 'schoenen voor de kinderen', aldus de econoom John Robertson. In Zimbabwe wordt meer geld besteed aan drank dan in het noordelijke buurland Zambia, een veel stabieler en economisch sterker land.