Hooijmaijers officieel aangemerkt als verdachte

Oud-gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers is officieel als verdachte aangemerkt in een zaak die draait om omkoping en ambtelijke corruptie. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket woensdag. Waarvan Hooijmaijers precies wordt verdacht, kan de woordvoerder nog niet zeggen. "De formulering is nog niet rond."

De VVD'er zou betaald lobbywerk hebben gedaan voor bouwbedrijven. Het zou hierbij onder meer gaan om het project de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp.

In het voorjaar deed de rijksrecherche vanwege de zaak een inval in twee woningen en zes bedrijven. De Telegraaf meldde eerder dat een van die invallen plaatsvond bij de oud-wethouder van Amsterdam. In april meldde Nova dat justitie voor 1,8 miljoen euro beslag had laten leggen op bezittingen van Hooijmaijers.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket is er eigenlijk weinig veranderd nu Hooijmaijers officieel is aangemerkt als verdachte. "Er is geen dagvaarding uitgegaan of iets dergelijks. En wat hij zou hebben gedaan, wordt nog onderzocht."

Hooijmaijers ontkende eerder overigens zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten. De VVD'er trad in juni af naar aanleiding van de Landsbanki-affaire. De provincie Noord-Holland had onder zijn verantwoordelijkheid tientallen miljoenen bij de IJslandse bank gestald en raakte dat geld kwijt toen de bank failliet ging.