Kabinet wijzigt wetten voor FIFA

Als Nederland in 2018 of 2022 het WK voetbal mag organiseren, wordt de wet aangepast om belastingvrijstelling voor de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk te maken. Dat heeft minister van Sport Ab Klink (CDA) woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

De FIFA eist vrijstelling van alle belastingen. Voor een deel kan dat binnen de huidige wetten. Zo hoeven buitenlandse voetballers geen belasting in Nederland te betalen, als zij tenminste niet hier wonen. Voor andere belastingvrijstellingen wordt de wet gewijzigd.

Vrijstelling van BTW op bijvoorbeeld toegangskaarten is niet mogelijk, omdat dat BTW-heffing verplicht is volgens Europese regels. Het kabinet wil daarom de geïnde BTW terugbetalen aan de FIFA. Klink zei onlangs al dat het kabinet hierover nadacht.

Klink erkent dat er bij het EK voetbal in 2000, dat door Nederland en België werd georganiseerd, veel minder fiscale vrijstellingen waren. De eisen van de FIFA op dit gebied zijn echter hetzelfde als bij het WK van dit jaar in Zuid-Afrika en bij dat van 2014 in Brazilië.

Klink ontkent verder dat de FIFA aparte banen op snelwegen eist. Wel worden spelers, scheidsrechters en bobo's 'op een soepele manier door het verkeer geloodst'. Dat gebeurt volgens Klink ook bij interlands en andere grote wedstrijden, zoals in de Champions League.

Klink schrijft verder dat het kabinet nog geen idee heeft of Nederland uit de kosten kan komen met het WK. "Zowel aan de kosten- als aan de batenkant is er sprake van onzekerheden, zeker gezien het feit dat het evenement pas over acht jaar (dan wel twaalf jaar) plaatsvindt."