Vulkaan Sinabung komt tot krachtige uitbarsting

De Indonesische vulkaan Sinabung in Noord-Sumatra is dinsdag tot de krachtigste uitbarsting gekomen sinds hij vorige week na vier eeuwen ontwaakte. Een grote wolk zwarte as schoot in de lucht. In dorpen op 25 kilometer afstand dwarrelden de asdeeltjes neer.

Sommige getuigen zeiden dat ze in scheuren langs de hellingen van de vulkaan een oranje gloed waarnamen, een teken dat er ook magma uit de krater komt. De berg schudde tijdens de uitbarsting gedurende drie minuten zeer heftig.

De eerste uitbarsting vorige week kwam volledig uit het niets. Met meer dan 129 actieve vulkanen in de regio hadden plaatselijke vulkanologen niet gemerkt dat de Sinabung uit zijn slaap ontwaakte. De vrees bestaat dat de huidige activiteit een voorbode is op een nog veel krachtiger uitbarsting in de komende weken of maanden, hoewel het ook mogelijk is dat de vulkaan alleen wat stoom afblaast en weer in slaap valt.

Meer dan dertigduizend mensen die op de vruchtbare hellingen van de vulkaan wonen, zijn geëvacueerd naar vluchtelingenkampen, moskeeën en kerken in nabijgelegen dorpen.