Afkappen formatie legt PVV geen windeieren

De kiezer neemt het de PVV niet kwalijk dat partijleider Geert Wilders vrijdag de stekker uit de onderhandelingen voor een rechts kabinet trok. De partij stijgt deze week in de peiling van Maurice de Hond drie zetels en komt daarmee uit op 34. De VVD, samen met de PvdA de tweede partij, verliest er drie en komt op 25.

De krappe meerderheid van 76 zetels die CDA, VVD en PVV samen haalden bij de verkiezingen is verdwenen. De partijen die werkten aan een coalitie van CDA en VVD, met steun van de PVV, hebben nu nog 74 zetels. Paars plus (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks) heeft nu evenveel zetels.

De PvdA won deze week een zetel ten opzichte van vorige week. Het CDA verliest geen zetels in de roerige week na tweespalt over de te varen formatiekoers. De partij van Maxime Verhagen en 'dissident' Ab Klink blijft staan op vijftien zetels.

D66 verloor een zetel en heeft er nog twaalf (een meer dan bij de verkiezingen). De overige partijen, SP (18), GroenLinks (13), ChristenUnie (5), SGP (2) en Partij voor de Dieren (2), blijven gelijk.

Volgens De Hond vond bijna de helft van tweeduizend ondervraagden het jammer dat er geen rechts kabinet komt. Iets meer dan de helft vond het niet jammer.

Ab Klink wordt met zijn uitgelekte brief over de formatie door 52 procent van de mensen verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de formatie. Een kleine veertig procent wijst Wilders aan als schuldige voor het einde van de onderhandelingen. Verhagen wordt door acht procent genoemd.


Peiling Maurice de Hond 5 september 2010 (Bron: Peil.nl)