Luchtmachtdagen verplaatst naar september

De Luchtmachtdagen, die traditiegetrouw plaatsvinden in juni, worden volgend jaar gehouden op 16 en 17 september op Vliegbasis Leeuwarden. Omdat in een aantal gemeenten in de omgeving van de vliegbasis in juni dorpsfeesten worden georganiseerd, heeft de luchtmacht besloten om volgend jaar af te wijken van de vaste datum.

Dit jaar werden de Luchtmachtdagen in Gilze-Rijen gehouden. Het tweedaagse evenement trok in juni 250.000 belangstellenden, dertigduizend meer dan vorig jaar. Defensie verwacht door de verplaatsing naar september volgend jaar niet minder bezoekers. "Ook in juni is de vakantie nog niet begonnen", laat een luchtmachtwoordvoerder weten.

De verplaatsing was al eerder afgesproken, maar wordt pas nu naar buiten gebracht. Het besluit staat los van het toegenomen aantal klachten van omwonenden van de basis in Gilze over het vlieglawaai, zegt de woordvoerder.

Tijdens de open dagen van de luchtmacht vindt onder meer een vliegshow plaats en worden vliegtuigen, helikopters en geleide wapens tentoongesteld. De deelnemers aan de vliegshow komen uit binnen- en buitenland.