Politiekorps voor tientallen miljoenen het schip in

De politie Gelderland-Midden schiet er voor tientallen miljoenen euro's bij in door de verkoop en het terughuren van zes panden in de jaren negentig. Het korps probeert nu de schade zoveel mogelijk te beperken. Dat meldt ambtenarenblad Binnenlands Bestuur vrijdag op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het noodlijdende korps besloot in 1998 de zes panden te verkopen en terug te huren. Koper de Rozendaalse Vastgoedgroep telde ruim vijftien miljoen euro neer voor de panden, veel minder dan de marktwaarde. De panden waren destijds bijna 26 miljoen euro waard.

Het korps sprak af de panden weer terug te huren voor een veel te hoog huurbedrag. Gemiddeld zou het gaan om ruim een miljoen euro per jaar te veel betaalde huur. De looptijd van de meeste huurcontracten bedraagt 25 jaar. In de overeenkomsten is een vaste jaarlijkse huurverhoging opgenomen. Aan te veel betaalde en te betalen huur is het korps geïndexeerd naar het huidige prijsniveau bijna 33,5 miljoen euro kwijt.

Het korps besloot tot het verkopen en terughuren van de panden in de verwachting hiermee geld te besparen op de huisvestingslasten, maar inmiddels is duidelijk dat sprake is van het tegendeel. De constructie is al verschillende malen onderwerp geweest van onderzoek.

In juni dit jaar presenteerde een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Den Haag Ad Havermans de resultaten van het meest recente onderzoek hiernaar. Havermans kwam tot de conclusie dat de top van de politie Gelderland-Midden onprofessioneel heeft gehandeld bij de beslissing over de huisvesting van het korps.

De commissie-Havermans werd ingesteld na kritiek op het onderzoek van de commissie onder leiding van commissaris van de Koningin in Gelderland Clemens Cornielje uit 2007. In dit onderzoek concludeerde Cornielje dat er destijds geen sprake was van machtsmisbruik of corruptie. De commissie-Havermans is het vrijwel helemaal eens met de commissie-Cornielje.