Frauderende medewerker UT terecht ontslagen

Een medewerker van de Universiteit Twente die dit voorjaar ruim twee miljoen euro probeerde te verduisteren is terecht ontslagen. Dat heeft de rechtbank in Almelo geoordeeld. Dat de man in een staat van tijdelijke verstandsverbijstering handelde, gelooft de rechter niet.

De man, een medewerker administratieve processen en systemen, boekte 31 maart ruim twee miljoen euro over van bankrekeningen van de universiteit naar een vriend in Peru. Een paar dagen later biechtte hij het verhaal op bij zijn leidinggevende. De politie meldde eerder dat hij in het paasweekeinde spijt had gekregen van zijn daad. De universiteit ontsloeg de man daarop wegens zeer ernstig plichtsverzuim.

Volgens de rechter is er geen reden om de man zijn daad niet aan te rekenen. Dat hij in een staat van tijdelijke verstandverbijstering handelde, gelooft de rechter niet omdat de man voordat hij de overboekingen kon doen de nodige gegevens moest verzamelen. Hij was niet bevoegd de overboekingen zelf goed te keuren. Deze voorbereidingen wijzen niet op een impulsieve daad, maar eerder op bewust en weloverwogen handelen, oordeelt de rechtbank.

Het geld is overigens teruggeboekt op de bankrekeningen van de universiteit.