'Tekort aan handchirurgen leidt tot onnodig letsel'

De kwaliteit van de behandeling van hand- en polsletsel op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen is ondermaats. Doordat er een tekort is aan handchirurgen worden patiënten veelal behandeld door artsen die hier niet in gespecialiseerd zijn. Dit leidt tot onnodig veel schadeclaims, stelt de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Vijftien tot twintig procent van de patiënten die op de spoedeisende hulp terechtkomen hebben letsel aan hun hand of pols. Volgens de twee beroepsverenigingen staan op die afdeling veelal onervaren artsen en artsen in opleiding, en worden hierdoor vaak fouten gemaakt bij de behandeling van onder meer pols- en vingerbreuken, snijwonden en zenuw- of peesdoorsnijdingen. Deze fouten die bij de behandeling worden gemaakt leiden tot langdurig ziekteverzuim, blijvende invaliditeit en veel schadeclaims bij letselverzekeraars.

De NVvH en de NVPC pleiten voor meer opleidingsplaatsen voor handchirurgie. Momenteel zijn er in Nederland veertig chirurgen die gespecialiseerd zijn in de 'complexe anatomie van de hand'. Volgens de verenigingen zijn er zo'n honderddertig handchirurgen nodig om adequate zorg te kunnen leveren.