Advocaat verwacht vrijlating opgepakte Jemenieten

De twee Jemenitische mannen die maandagochtend op Schiphol werden aangehouden, worden binnenkort vrijgelaten. Dat verwacht advocaat Wouter Hendrickx, die een van hen vertegenwoordigt.

Volgens hem is het een blunder dat ze zijn aangehouden. "Je moet nadenken voor je iemand van een vliegveld plukt en in een celletje stopt, je kunt niet zomaar iemand opsluiten", zei hij woensdagochtend op Radio 1.

Dinsdag bleek dat de twee waarschijnlijk door een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn opgepakt. Een van de mannen viel op een luchthaven in de Verenigde Staten onder meer op omdat in zijn ingecheckte bagage een mobiele telefoon zat die was vastgeplakt aan een fles met maagzuurremmers.

Autoriteiten zagen daar een nepbom in en vermoedden dat de beveiliging op de proef werd gesteld. Ook had de man zevenduizend dollar contant geld bij zich. Hij mocht doorreizen omdat hij niets illegaals bij zich had.

Eenmaal in Chicago had de man zijn vlucht naar Washington gemist. Vandaar had hij naar Dubai moeten vliegen. Zijn luchtvaartmaatschappij United Airlines maakte een nieuw plan en liet hem naar Amsterdam vliegen. Eenmaal onderweg bleek zijn bagage op de andere vlucht te zitten, wat niet had mogen gebeuren, en gingen alarmbellen rinkelen. Volgens Hendrickx wist zijn cliënt niet eens dat de bagage op een andere vlucht zat.

Op Schiphol werd de man samen met een andere Jemeniet die ook zijn vlucht had gemist opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Volgens de advocaat zijn ze echter geen terroristen, maar slachtoffers.

De Volkskrant schrijft woensdag dat het voor Jemenieten gebruikelijk is om bij een reis naar het vaderland cadeau's voor familieleden mee te nemen. Om te voorkomen dat de cadeau's voor de verschillende familieleden door de war raken, zouden de cadeau's voor één persoon aan elkaar worden geplakt.

Dat zou verklaren waarom de mobiele telefoon aan de fles was geplakt. Ook waren er drie andere telefoons aan elkaar geplakt en was een stel horloges aan elkaar geplakt. De advocaat wilde op de radio geen toelichting geven en zei dat hij de verklaring tussen zijn cliënt en de politie wil houden.

De namen van de verdachten zijn samen met hun foto's wereldwijd in de media verschenen. Volgens de advocaat hebben media in Nederland zich niet gehouden aan afspraken als het gaat om het vermelden van namen van verdachten. Doorgaans wordt alleen de voornaam en de eerste letter van de achternaam gebruikt en worden geen herkenbare foto's geplaatst. Hendrickx roept media op dat ook nu te doen en de foto's en namen van de verdachten te verwijderen.