'Geen drugsgebruik militairen tegen uitzending'

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vindt het onwaarschijnlijk dat Nederlandse militairen drugsgebruik hebben aangewend om te voorkomen dat zij naar Afghanistan werden uitgezonden. Dat schrijft Van Middelkoop in antwoorden op vragen van het CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk.

Van Dijk had vragen gesteld nadat voorzitter van de militaire vakbond Acom Jan Kleian eerder stelde dat militairen om uitzending naar Afghanistan te voorkomen jarenlang drugsproblemen hebben voorgewend. Het AD concludeerde daarbij dat het aantal ontslagen militairen steeg sinds de missie in Uruzgan in 2006 van start ging.

Volgens Van Middelkoop werden in 2009 74 militairen ontslagen, wat ongeveer gelijk is aan het gemiddelde van vorige jaren. Ook is het volgens hem onwaarschijnlijk dat militairen drugsgebruik voorwenden om aan uitzending naar Afghanistan te ontkomen, omdat het Openbaar Ministerie militairen die zich inlaten met harddrugs en die tijdens diensttijd softdrugs gebruiken altijd vervolgt voor overtreding van de Opiumwet. Daarnaast kan een militair altijd een verzoek tot ontslag indienen, als dat maar op tijd genoeg gebeurt voor de aanstaande uitzending.