Gadhafi ergert Italiaanse politici

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag een gesprek gehad met de Libische leider Moammar Gadhafi. De gesprekken waren gericht op het bevorderen van de economische banden tussen de twee landen. De aandacht van de bevolking ging echter uit naar de pogingen van Gadhafi om Italianen over te halen moslim te worden.

Het is vooralsnog niet duidelijk of er nieuwe zakelijke overeenkomsten zijn gesloten gedurende het half uur durende gesprek, dat plaatsvond in de tent van Gadhafi.

Gadhafi, gekleed in een bruin gewaad, lachte breeduit terwijl hij de hand van Berlusconi schudde. De Italiaanse premier leek echter gespannen te zijn. Er werd een gedenksteen onthuld ter ere van de 'brug' die twee jaar geleden tussen de twee landen werd geslagen.

Omdat er tot nu toe geen nieuwe overeenkomsten werden gesloten, bleef het theatrale gedrag van Gadhafi en zijn agressieve promotie van de islam de boventoon voeren in de kranten.

Gadhafi arriveerde zondag in Italië en sloeg zijn tenten op bij de Libische ambassade in Rome. Vervolgens gaf hij een lezing over de islam. Een paar honderd vrouwen die waren ingehuurd door een modellenbureau waren aanwezig bij de lezing. De Libische leider deelde korans uit en riep de vrouwen op zich te bekeren. Volgens deelnemers waren er drie vrouwen die hier meteen gevolg aan gaven.

Linkse parlementariërs uit de oppositie en rooms-katholieke politici beklaagden zich over het gedrag van Gadhafi en het onvermogen van de Italiaanse regering om er iets tegen te doen. Rocco Buttiglione, hoofd van de Unie van Christendemocraten, zei maandag bij wijze van grap dat als hij naar Libië ging om moslims te winnen voor het christendom, 'je erop kan rekenen dat ik niet heel thuis zou komen'.

Gadhafi ergert Italiaanse politici
Gadhafi ergert Italiaanse politici (Foto: Novum)