Palingen 'diervriendelijk' gedood op kampioenschap

Op het Nederlands kampioenschap palingroken, dat zaterdag plaatsvindt in het Noord-Hollandse Kortenhoef, worden de vissen 'diervriendelijk' gedood. De dieren worden niet zomaar in een zoutbad gegooid, maar eerst verdoofd met een stroomstoot.

Vorig jaar eiste stichting Wakker Dier een verbod op het NK palingroken, omdat de dieren op traditionele wijze werden gedood. Dat houdt in dat de palingen levend en onverdoofd een zoutbad ingaan. Ze komen aan hun einde doordat hun huid langzaam wegbrandt.

Dit jaar wordt op het kampioenschap een nieuwe machine gebruikt, die de palingen verdooft met een stroomstoot. Daarna gaan de dieren alsnog het zoutbad in, maar daar voelen ze niets meer van, zegt Norbert Jeronimus van de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan).

Volgens Jeronimus heeft het lang geduurd om een 'diervriendelijke' methode te ontwikkelen voor het doden van palingen. "Dat kwam onder meer doordat de paling een heel sterk dier is. Hij is heel moeilijk dood te krijgen."

Aan de ontwikkeling en het testen van het nieuwe apparaat zijn hersen- en hartfilms te pas gekomen. Daaruit bleek dat de paling binnen een seconde buiten bewustzijn is. Ook is gebleken dat de paling er niet minder lekker door wordt.

Wakker Dier, dat vorig jaar nog stelde dat 'een feestje met een mishandelde en bedreigde diersoort niet meer bij deze tijd hoort', is tevreden over het nieuwe apparaat. De dierenorganisatie blijft er wel bij dat je eigenlijk geen paling moet eten, omdat de vis met uitsterven wordt bedreigd.

De palingsector is van plan het nieuwe apparaat overal in gebruik te nemen. Vanaf dinsdag mogen beroepsvissers overigens drie maanden niet op paling vissen om aaltjes de kans te geven volwassen te worden.

Submitter:  Bron: Novum