Karzai: NAVO heeft niets gebracht

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de buitenlandse troepen in zijn land buitengewoon scherp bekritiseerd. Behalve burgerslachtoffers heeft de strijd tegen de Taliban en andere opstandelingen niets opgeleverd, zei hij zondag in een gesprek met de voorzitter van de Duitse Bondsdag, Norbert Lammert. Er is 'serieus behoefte' aan een nieuwe strategie, aldus een persbericht uitgegeven door het bureau van de president.

De uitval van Karzai komt terwijl de Amerikaanse regering druk op hem uitoefent om corruptie harder te bestrijden. De Afghaanse regering zegt dat de Amerikanen zich beter kunnen richten op andere fronten, zoals Pakistan onder druk zetten om de schuilplaatsen van de opstandelingen aan te pakken. Ook hekelde Karzai vorige week het Amerikaanse voornemen om in juli 2011 te beginnen met de terugtrekking uit Afghanistan.

Tegenover Lammerts sprak Karzai zijn dank uit voor de Duitse hulp bij de wederopbouw in Afghanistan. Hij vroeg Duitse bedrijven te investeren in zijn land, vooral de mijnbouwsector.

Duitsland heeft ruim 4500 militairen in Afghanistan. Ze zijn gelegerd in de noordelijke provincies Kunduz en Badakshan, waar de Taliban hun activiteiten lijken op te voeren om onder de druk van de coalitietroepen in het zuiden en oosten van het land uit te komen.

De uitlatingen van Karzai zijn in tegenspraak met verklaringen van commandanten van de coalitie, die zeggen dat de uitbreiding van de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan tot 142 duizend militairen de opmars van de Taliban tot staan heeft gebracht. De toegenomen gevechten hebben tot dusver deze maand aan 62 buitenlandse militairen het leven gekost, onder wie 42 Amerikanen.