Karzai veroordeelt berichten over betalingen CIA

Het kantoor van de Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag berichten in Amerikaanse media over betalingen van Afghaanse regeringsmedewerkers door de CIA scherp veroordeeld. Een woordvoerder van Karzai noemde de berichten onderdeel van een poging de aandacht af te leiden van belangrijker zaken, zoals de strijd tegen het terrorisme.

"Afghanistan meent dat het uiten van dergelijke beschuldigingen de alliantie tegen het terrorisme en een nieuw Afghanistan op basis van wetten en regels niet zal versterken, maar juist een negatief effect hebben", aldus de verklaring. "We veroordelen zulke onverantwoordelijke beschuldigingen, die slechts twijfel creëren en mensen die belangrijk zijn voor het land belasteren."

De New York Times berichtte eerder deze week dat Moahmmed Zia Salehi, voorzitter van de Afghaanse nationale veiligheidsraad, op de loonlijst van de CIA staat. Salehi werd eerder deze maand gearresteerd in verband met een onderzoek naar corruptie. Volgens de Washington Post betaalt de CIA een groot aantal Afghaanse regeringsmedewerkers.

Het kantoor van Karzai wilde niet ingaan op specifieke beschuldigen, maar noemde de berichten een belediging van de regering. George Little, een woordvoerder van de CIA, wilde de berichtgeving noch bevestigen noch ontkennen. Hij zei dat het erg gevaarlijk is om over dit soort kwesties te speculeren.