'Onderzoek corruptie ambassade Bangkok'

De Nederlandse ambassade in Bangkok wordt zaterdag doorgelicht wegens vermoedens over corruptie en machtsmisbruik. De komst van een speciaal team van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Thailand was geheim, maar lekte uit via plaatsvervangend ambassadeur Hans van Santen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Diplomatieke bronnen melden volgens de krant misstanden door hoge ambtenaren op de ambassade en door de ambassadeur zelf. Er zou onder meer zijn geknoeid met paspoortaanvragen en naturalisaties. Ook zijn Nederlanders in nood op een onheuse manier bejegend.

Het onderzoek naar de ambassade moest een verrassing zijn, maar dat is mislukt. De top van het ministerie zou daar woedend over zijn.

Begin dit jaar werd op de ambassade al fraude ontdekt. Een Thaise accountant die daar al tien jaar werkte drukte zeker 350.000 euro achterover. Hij is inmiddels door een Thaise rechter veroordeeld tot 28 jaar cel. De fraudezaak zou het onderzoek naar corruptie in een stroomversnelling hebben gebracht.

Volgens de krant bleef het hoofd administratie en bedrijfsvoering van destijds buiten schot. Hij zou slechts zijn berispt en zijn weggepromoveerd naar het ministerie in Den Haag.

Ambassadepersoneel is daarover volgens de krant verbijsterd. Hij had de fraude al moeten zien. Bovendien was hij tijdens werkzaamheden in Sri Lanka eerder ook al in verband gebracht met fraude. "Onbegrijpelijk hoe deze man de hand boven het hoofd wordt gehouden", citeert de krant een personeelslid van de ambassade.