Man doet zelfmoordpoging in gevangenis Vught

Een Afghaanse man die eind juli samen met zeven andere familieleden werd opgepakt wegens een gijzeling van een landgenoot heeft vrijdag geprobeerd zelfmoord te plegen. De man ligt in coma in een ziekenhuis, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Breda dinsdag.

De man zat vast in een gevangenis in Vught. Woensdag slaagde zijn 28-jarige oudere broer, die in een gevangenis in Breda zat, er wel in zelfmoord te plegen. De zes andere familieleden, die allemaal nog vastzitten, worden in de gaten gehouden, zegt de woordvoerder. Over de wijze waarop de broers een einde aan hun leven probeerden te maken, wil de woordvoerder niets zeggen.

De acht familieleden, zeven mannen en een vrouw van tussen de 19 en 76 jaar oud, werden eind juli in Tilburg opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de gijzeling van een 56-jarige Afghaanse man. Het slachtoffer werd op 2 mei onder bedreiging van een vuurwapen meegenomen naar een woning. Daar werd hij bedreigd en geïntimideerd.

De man zou vanuit Canada naar een huwelijksfeest in Nederland zijn gekomen. Toen hij op het feest was aangekomen werd hij hardhandig in een auto gesleurd. Een van de daders was de schoonzoon van het slachtoffer, wiens vrouw twee jaar eerder met de kinderen naar Canada was vertrokken. De verdachten brachten de gijzelaar naar een woning, waar hij gedwongen werd om toe te zeggen dat een van zijn kleinkinderen terug naar Nederland zou komen.