Tweehonderd Congolese vrouwen verkracht

Ongeveer tweehonderd vrouwen zijn door rebellen in het oosten van Congo vier dagen lang verkracht. Dat heeft Will Cragin, een hulpverlener van het International Medical Corps, maandag gezegd. De verkrachting vond plaats in het dorp Luvungi dat op enkele kilometers van een basis van de VN-vredesmissie ligt. Het Radio 1-journaal meldt dat er ook twee baby's meerdere malen zijn verkracht.

Hulpverleners wisten al dat rebellen het dorp hadden bezet, een dag nadat ze op 30 juli een aanval op het dorp pleegden. Meer dan drie weken later zegt de VN-missie dat zij nog steeds onderzoek aan het doen is.

Cragin zei dat zijn organisatie pas op 4 augustus het dorp binnen kon gaan, nadat de rebellen vrijwillig waren vertrokken. Volgens Cragin hebben internationale en lokale gezondheidswerkers ongeveer 179 vrouwen behandeld. Het aantal vrouwen dat slachtoffer van verkrachting is geworden, ligt mogelijk echter hoger. Cragin zei dat zijn organisatie terug gaat naar het dorp en meer slachtoffers gaat opsporen.